Dernek Tüzüğü
![Dernek Tüzüğü](upload/galeri/resimyok_1.png)
İZMİR UŞAKLILAR DERNEĞİ TÜZÜĞÜ
Derneğin Adı ve Merkezi
Madde 1- Derneğin Adı: “İzmir Uşaklılar Derneği” dir.
Madde 2-Derneğin merkezi BAYRAKLI - İZMİR ’dir. Şubesi yoktur.
Madde 3-Derneğin Amacı ve çalışma konuları
1- İzmir'de ikamet eden banazlılar bir çatı altında toplayarak, hemşehriler arasında iletişim kurmak suretiyle aralarında birlik ve beraberlik ile sosyal ve kültürel dayanışma sağlamak, hastalık,cenaze veya tabii afetle karşılaşan üyelerimize yardımlar da bulunmak.
2- her türlü kültürel ve sosyal faaliyetlerde bulunur , üyelerine yönelik mesleki eğitim seminerleri düzenler. Bu derneğin amaç ve konularına hizmet edecek kişi ve kuruluşlarla sürekli diyalog halinde olmak suretiyle üyelerin ihtiyaçlarına yardımcı olur, federasyonlara kurucu üye olabilir veya kurulan federasyonlara üye olabilir.
3- amacına uygun olarak üyeler arasında tanışma, dayanışma ve yardımlaşmayı sağlamak için yemek ,balo , çay partisi , piknik , spor , tiyatro , gezi ,şölen , piyango , konferans , seminer ve eğitim toplantıları gibi etkinlikleri düzenler , dernek faaliyetlerini tanıtıcı kitap , bülten yayınları , sesli ve görüntülü kaset , CD , İnternet sitesi oluşturur , anket araştırmaları yapar.
4- yurt çapında , fuarlar ve her türlü gösteriler düzenler veya bu gibi aktivitelere katılır.
5-Amacın gerçekleştirilmesi için sağlıklı bir çalışma ortamını sağlamak, her türlü teknik araç ve gereci, demirbaş ve kırtasiye malzemelerini temin etmek
6-Gerekli izinler alınmak şartıyla yardım toplama faaliyetlerinde bulunmak ve yurt içinden ve yurt dışından bağış kabul etmek,
7-Tüzük amaçlarının gerçekleştirilmesi için ihtiyaç duyduğu gelirleri temin etmek amacıyla iktisadi, ticari ve sanayi işletmeler kurmak ve işletmek,
8-Üyelerinin yararlanmaları ve boş zamanlarını değerlendirebilmeleri için lokal açmak, sosyal ve kültürel tesisler kurmak ve bunları tefriş etmek,
9-Dernek faaliyetleri için ihtiyaç duyulan taşınır, taşınmaz mal satın almak, satmak, kiralamak, kiraya vermek ve taşınmazlar üzerinde ayni hak tesis etmek,
10-Amacın gerçekleştirilmesi için gerek görülmesi durumunda yurt içinde ve yurt dışında vakıf kurmak, federasyon kurmak veya kurulu bir federasyona katılmak, gerekli izin alınarak derneklerin kurabileceği tesisleri kurmak,
11-Uluslararası faaliyette bulunmak, yurt dışındaki dernek veya kuruluşlara üye olmak ve bu kuruluşlarla ortak çalışmalar yapmak veya yardımlaşmak,
12-derneğe ' onursal üye' kazandırmak için çalışmalarda bulunur.
13-Amacın gerçekleştirilmesi için gerek görülmesi halinde, 5072 sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine Dair Kanun hükümleri saklı kalmak üzere, kamu kurum ve kuruluşları ile görev alanlarına giren konularda ortak projeler yürütmek,
14-Dernek üyelerinin yiyecek, giyecek gibi zaruri ihtiyaç maddelerini ve diğer mal ve hizmetlerle kısa vadeli kredi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla sandık kurmak,
15-Gerekli görülen yerlerde şube ve temsilcilikler açmak,
16-Amacına uygun olarak öğrencilere burs verebilir.
17-Amacın gerçekleştirilmesi için ihtiyaç duyulan ve kanunların yasaklamadığı her türlü faaliyette bulunmak,
18- Dernek kanunu, Medeni kanuna ve ilgili özel mevzuat hükümlerine göre dernekte veya açacağı lokalde personel istihdam edebilir ve hizmet sözleşmesi yapabilir.
19- Dernek amaçlarını gerçekleştirmek üzere ilgili mercilerden izin almak suretiyle üyelerine ve çocuklarına yönelik sağlık , eğitim , sosyal yardım ve sanat faaliyetleri ( sağlık taraması yapmak , yabancı dil kursları , okul çocuklarına dersleri için yetiştirme kursları , halk oyunları , sportif faaliyetler ) düzenler.
20-Derneğimizin kadın üyeleri ile iyi bir çalışma ortamı yaratmak ve derneğimize daha fazla kadın üye kazandırmak için dernek bünyesinde kadın kolları ve gençlik kolları oluşturmak
Madde 4 - ÜYELİK
1- Fiil ehliyetine sahip bulunan ve derneğin amaç ve ilkelerini benimseyerek bu doğrultuda çalışmayı kabul eden ve Mevzuatın öngördüğü koşullarını taşıyan her gerçek ve tüzel kişi bu derneğe üye olma hakkına sahiptir. Ancak, yabancı gerçek kişilerin üye olabilmesi için Türkiye’de yerleşme hakkına sahip olması da gerekir. Onursal üyelik için bu koşul aranmaz. 18 yaşını doldurmuş her Türk vatandaşı derneğe üye olabilir.
2- Dernek başkanlığına yazılı olarak yapılacak üyelik başvurusu, dernek yönetim kurulunca en çok otuz gün içinde üyeliğe kabul veya isteğin reddi şeklinde karara bağlanır ve sonuç yazıyla başvuru sahibine bildirilir. Başvurusu kabul edilen üye, bu amaçla tutulacak deftere kaydedilir.
3- Her üyenin genel kurulda bir oy hakkı vardır , fahri ve onursal üyelerin oy hakkı yoktur.
4- Tüzel kişinin üye olması halinde , tüzel kişinin yönetim kurulu başkanı veya temsille görevlendireceği kişi oy kullanır.
5- Derneğe maddi ve manevi bakımdan önemli destek sağlamış bulunanlar yönetim kurulu kararı ile onursal üye olarak kabul edilebilir.
6- Hiç kimse derneğe üye olmaya veya dernekte kalmaya zorlanmaz. Her üye istifa hakkına sahiptir.
7- Her dernek üyesi eşit haklara sahiptir.
8- Derneğe üye olacak kişiye üye giriş formu doldurtulur ve bir ay zarfında olumlu veya olumsuz şahsa bilgi verilir.
Üyelikten Çıkma
Madde 5 -Her üye yazılı olarak bildirmek kaydıyla, dernekten çıkma hakkına sahiptir.
Üyenin istifa dilekçesi yönetim kuruluna ulaştığı anda çıkış işlemleri sonuçlanmış sayılır. Üyelikten ayrılma, üyenin derneğe olan birikmiş borçlarını sona erdirmez.
Üyelikten Çıkarılma
Madde 6-Dernek üyeliğinden çıkarılmayı gerektiren haller.
a-Dernek tüzüğüne aykırı davranışlarda bulunmak,
b-Verilen görevlerden sürekli kaçınmak,
c-Yazılı ikazlara rağmen üyelik aidatını 3 (üç) ay içinde ödememek,
d-Dernek organlarınca verilen kararlara uymamak.
e-Üye olma şartlarını kaybetmiş olmak,
f- Derneğe üye olduktan sonra şeref ve haysiyet kırıcı bir suçtan ceza almış olmak.
g- Üyelikten çıkarma Yönetim kurulu kararı ile olur.
h- Yönetim kurulunun aldığı kararın itirazı üyeye kararın tebliğinden itibaren 10 iş günüdür ve yargı yolu açıktır.
ı- Yöneticiler , derneği temsilen Dernek amaçlarına uymayan toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katılamaz, beyanda bulunamaz ve dernek mensuplarını bu yola teşvik edemezler.
i- Mazeret sunmaksızın (2) iki Olağan veya Olağanüstü genel kurul toplantısına katılmamak.
Yukarıda sayılan durumlardan birinin tespiti halinde yönetim kurulu kararı ile üyelikten çıkarılabilir.
Dernekten çıkan veya çıkarılanlar, üye kayıt defterinden silinir ve dernek malvarlığında hak iddia edemez.
Dernek Organları
Madde 7-Derneğin organları aşağıda gösterilmiştir.
1-Genel kurul,
2-Yönetim kurulu,
3-Denetim kurulu,
Dernek Genel Kurulunun Kuruluş Şekli, Toplanma Zamanı ve Çağrı ve Toplantı Usulü
Madde 8- Genel kurul, derneğin en yetkili karar organı olup; derneğe kayıtlı üyelerden oluşur. Derneğin şubesinin açılması durumunda ise şube sayısı üçe kadar genel merkez ve şubelerinde kayıtlı üyelerden; şube sayısı üçten fazla olması durumunda ise genel merkezdeki kayıtlı üyeler şubelere nakledilerek şubelerin genel kurullarında seçilen delegelerden oluşur.
Genel kurul;
1-Bu tüzükte belli edilen zamanda olağan
2-Yönetim veya denetim kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya dernek üyelerinden beşte birinin yazılı başvurusu üzerine, yönetim kurulunca olağanüstü toplantıya çağrılır. Yönetim kurulu, genel kurulu toplantıya çağırmazsa; üyelerden birinin başvurusu üzerine sulh hakimi, üç üyeyi genel kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir.
3- Dernek, tüzüğünde belirtilen zamanlarda Olağan genel kurul toplantısı yapılır.Olağan genel kurul, 3 yılda bir, Nisan ayı içerisinde, yönetim kurulunca belirlenecek gün yer ve saatte toplanır.
4- Genel kurul oy vermeye yetkili üyelerin yarıdan bir fazlasının katılması ile toplanır. Genel kurulda her üyenin bir oy hakkı vardır bunu toplantıda bulunan üye bizzat kullanır veya toplantıda bulunmayacaksa vekil tayin edeceği dernek üyesi tarafından kullanabilir.
5- Yönetim kurulu dernek ana tüzüğüne göre genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin bir listesini düzenler. Genel kurula katılacak üyeler en az 15 gün önceden günü, saati yeri ve gündemi üyelere bildirmek suretiyle toplantıya çağrılır. Bu toplantıda çoğunluk sağlanmaz ise ikinci toplantının hangi gün yapılacağı, saati ve yeri ile belirtir. İkinci toplantıda çoğunluk aranmaz. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasındaki Zaman 10 günden az olamaz.
6- Genel kurul toplantıları yönetim kurulunun veya denetleme kurulunun belirlediği herhangi bir yerde yapılabilir.
7- Genel kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.
8- Toplantıya katılan üyelerin tam sayısı bir tutanakla tespit edilir ve toplantı yönetim kurulu başkanı veya görevlendireceği bir yönetim kurulu üyelerinden biri tarafından açılır. Toplantıyı idare etmek üzere bir başkan ile yeteri kadar başkan vekili ile katıp seçilir. Toplantı sonunda düzenlenen tutanak , başkan başkan vekilleri , katipler tarafından imzalanır. Belgelerle birlikte yönetim kuruluna verilir. Yönetim kurulu genel kurul sonuçlarını 30 gün içinde Mahallin en büyük mülki amirine yazılı olarak bildirmeye zorunludur.
9- Genel kurul katılma hakkı bulunan üyelerin salt çoğunluğunun , tüzük değişikliği ve derneğin feshi halinde üçte ikisinin (2/3) katılması ile toplanır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak bu toplantıya katılan üye sayısı yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.
Çağrı Usulü
Yönetim kurulu, dernek tüzüğüne göre genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler. Genel kurula katılma hakkı bulunan üyeler, en az onbeş gün önceden, toplantının günü, saati, yeri ve gündemi en az bir sms veya derneğin internet sayfasında ilan edilmek, yazılı olarak bildirilmek, üyenin bildirdiği elektronik posta adresine ya da iletişim numarasına mesaj gönderilmek veya mahalli yayın araçları kullanılmak suretiyle toplantıya çağrılır. Bu çağrıda, çoğunluk sağlanamaması sebebiyle toplantı yapılamazsa, ikinci toplantının hangi gün, saat ve yerde yapılacağı da belirtilir. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasındaki süre yedi günden az, altmış günden fazla olamaz.
Toplantı, çoğunluk sağlanamaması sebebinin dışında başka bir nedenle geri bırakılırsa, bu durum geri bırakma sebepleri de belirtilmek suretiyle, ilk toplantı için yapılan çağrı usulüne uygun olarak üyelere duyurulur. İkinci toplantının geri bırakma tarihinden itibaren en geç altı ay içinde yapılması zorunludur. Üyeler ikinci toplantıya, birinci fıkrada belirtilen esaslara göre yeniden çağrılır.
Genel kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.
Genel Kurulun Oy kullanma ve Karar Alma Usul ve Şekilleri
Madde 9-Genel kurulda, aksine karar alınmamışsa, oylamalar açık olarak yapılır. Açık oylamada, genel kurul başkanının belirteceği yöntem uygulanır.
Gizli oylama yapılacak olması durumunda ise, toplantı başkanı tarafından mühürlenmiş kağıtlar veya oy pusulaları üyeler tarafından gereği yapıldıktan sonra içi boş bir kaba atılır ve oy vermenin bitiminden sonra açık dökümü yapılarak sonuç belirlenir.
Genel Kurulun Görev ve Yetkileri
Madde 10-Aşağıda yazılı hususlar genel kurulca görüşülüp karara bağlanır.
1-Dernek organlarının seçer.
2-Dernek ana tüzüğünün değiştirilmesi, istenen maddeleri değiştirir.
3-Yönetim ve denetim kurulları raporlarının görüşülmesi ve yönetim kurulunun ibrası,
4-Yönetim kurulunca hazırlanan bütçenin görüşülüp aynen veya değiştirilerek kabul edilmesi,
5-Derneğin diğer organlarının denetlenmesi ve gerek görüldüğünde haklı sebeplerle onların görevden alınması,
6- Üyeliğin reddi veya üyelikten çıkarma hakkında verilen yönetim kurulu kararlarına karşı yapılan itirazların incelenmesi ve karara bağlanması,
7-Dernek için gerekli olan taşınmaz malların satın alınması veya mevcut taşınmaz malların satılması hususunda yönetim kuruluna yetki verilmesi,
8-Yönetim kurulunca dernek çalışmaları ile ilgili olarak hazırlanacak yönetmelikleri inceleyip aynen veya değiştirilerek onaylanması,
9-Dernek yönetim ve denetim kurullarının kamu görevlisi olmayan başkan ve üyelerine verilecek ücret ile her türlü ödenek, yolluk ve tazminatlar ile dernek hizmetleri için görevlendirilecek üyelere verilecek gündelik ve yolluk miktarlarının tespit edilmesi,
10-Derneğin federasyona katılması ve ayrılmasının kararlaştırılması,
11-Derneğin şubelerinin açılmasının kararlaştırılması ve açılmasına karar verilen şube ile ilgili işlemlerin yürütülmesi husunda yönetim kuruluna yetki verilmesi,
12-Derneğin uluslar arası faaliyette bulunması, yurt dışındaki dernek ve kuruluşlara üye olarak katılması veya ayrılması,
13-Derneğin vakıf kurması,
14-Derneğin fesih edilmesi,
15-Yönetim kurulunun diğer önerilerinin incelenip karara bağlanması,
16-Derneğin en yetkili organı olarak derneğin diğer bir organına verilmemiş olan işlerin görülmesi ve yetkilerin kullanılması,
17-Mevzuatta genel kurulca yapılması belirtilen diğer görevlerin yerine getirilmesi,
Yönetim Kurulu
Madde 11- Yönetim kurulu beş (5) asil ve beş (5) yedek üye olarak genel kurul tarafından gizli oyla ve üç yıl süre ile seçilir. Asil üyeler den oluşan yönetim kurulu kendi aralarında toplanarak başkan , genel sekreter , münasip üyeyi belirler. Asil üyelerden boşalma olduğu taktirde yedek üyelerden bir kişinin göreve çağrılması zorunludur.
Yönetim Kurulunun Görev ve Yetkileri
Yönetim kurulu aşağıdaki hususları yerine getirir.
1-Derneği yönetim kurulu temsil eder, temsil yetkisi başkan tarafından, onun yokluğunda ise yönetim kurulunca belirlenecek bir başka üye tarafından kullanılır.
2-Gelir ve gider hesaplarına ilişkin işlemleri yapmak ve gelecek döneme ait bütçeyi hazırlayarak genel kurula sunmak,
3-Derneğin çalışmaları ile ilgili yönetmelikleri hazırlayarak genel kurul onayına sunmak,
4-Genel kurulun verdiği yetki ile taşınmaz mal satın almak, derneğe ait taşınır ve taşınmaz malları satmak, bina veya tesis inşa ettirmek, kira sözleşmesi yapmak, dernek lehine rehin ipotek veya ayni haklar tesis ettirmek,
5-Genel kurulun verdiği yetki ile şube açmaya ilişkin işlemlerin yürütülmesini sağlamak,
6-Derneğin şubelerinin denetlenmesini sağlamak,
7-Gerekli görülen yerlerde temsilcilik açılmasını sağlamak,
8-Genel kurulda alınan kararları uygulamak,
9-Her faaliyet yılı sonunda derneğin işletme hesabı tablosu veya bilanço ve gelir tablosu ile yönetim kurulu çalışmalarını açıklayan raporunu düzenlemek, toplandığında genel kurula sunmak,
10- Dernek isim ve logo değişikliği yönetim kurulu kararı ile değiştirilir.
11-Bütçenin uygulanmasını sağlamak,
12-Derneğe üye alınması veya üyelikten çıkarılma hususlarında karar vermek,
13-Derneğin amacını gerçekleştirmek için yetkisi dahilinde her çeşit kararı almak ve uygulamak,
14-Mevzuatın kendisine verdiği diğer görevleri yapmak ve yetkileri kullanmak.
15- Yönetim kurulu en az ayda bir kez toplanır. En az üç üyenin varlığı ile toplantıyı açar.
16- Dernek hizmetlerine hız vermek için gerekli yerlere karar ve yasalara uygun olarak görevlileri atar.
17- özürsüz olarak en az üç toplantıya gelmeyen yönetim kurulu üyesi görevden çekilmiş sayılır, yerine sıradaki yedek üye görevlendirilir.
18- Yönetim kurulunda toplantı ve karar, yönetim kurulunun üye tam sayısının salt çoğunluğu ile alınır.
19- Yönetim kurulu üye sayısı, boşalmalar sebebiyle yedeklerinde getirilmesinden sonra, üye tam sayısının yarısından aşağıya düşerse genel kurul, mevcut yönetim, kurulu veya denetim kurulu tarafından bir ay içerisinde toplantıya çağrılır.
Madde 12 -ORGANLARA SEÇİLENLERİN İDARE BİLDİRİLMESİ
Dernekler , genel kurulu izleyen 30 ( otuz ) gün içinde , yönetim kurulu ve denetim kurulu ile derneğin diğer organlarına seçilen asıl ve yedek üyeleri mülki idare amirliğine bildirmekle yükümlüdür. Dernek
organlarında ve yerleşim yerinde meydana gelen değişiklikler de aynı usule tabidir. Genel kurul sonuç bildiriminin şekli, içeriği ve gerekli belgeler yönetmelikle belirlenir.
Denetleme kurulu
Madde 13- Denetim kurulu, beş (5) asil ve beş (5) yedek üye olarak genel kurulca seçilir.
Denetim kurulu asıl üyeliğinde istifa veya başka sebeplerden dolayı boşalma olduğu taktirde genel kurulda aldığı oy çokluğu sırasına göre yedek üyelerin göreve çağrılması mecburidir.bu kurul denetleme görevini dernek tüzüğünde tespit edilen esas ve usullere göre altı ayı geçmeyen aralıklarla yapar ve denetleme sonuçlarını bir rapor halinde yönetim kuruluna ve toplandığında genel kurula sunar.
Madde 14- İç denetim
Derneklerde iç denetim esastır. Genel kurul, Yönetim kurulu veya denetim kurulu tarafından iç denetim yapılacağı gibi bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırılabilir. Genel kurul, yönetim kurulu veya bağımsız denetim kuruluşlarınca denetim yapılmış olması denetim kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.
Denetim kurulu üyelerinin istemi üzerine, her türlü bilgi , belge ve kayıtların, dernek yetkilileri tarafından gösterilmesi veya verilmesi, yönetim yerleri, müesseseler ve eklentilerine girme isteğinin yerine getirilmesi zorunludur.
Derneğin Gelir Kaynakları
Madde 15-Derneğin gelir kaynakları aşağıda sayılmıştır.
1-Üye aidatı: Üyelerden, aylık olarak ta 25 TL aidat yıllık 300 tl alınır. Bu miktarları artırmaya veya eksiltmeye genel kurul yetkilidir,
2- Dernek gelirleri alındı belgesi ile toplanır ve giderler harcama belgesi ile yapılır.
3-Gerçek ve tüzel kişilerin kendi isteği ile derneğe yaptıkları bağış ve yardımlar,
4-Dernek tarafından tertiplenen çay ve yemekli toplantı, gezi ve eğlence, temsil, konser, spor yarışması ve konferans gibi faaliyetlerden sağlanan gelirler,
5-Derneğin mal varlığından elde edilen gelirler,
6-Yardım toplama hakkındaki mevzuat hükümlerine uygun olarak toplanacak bağış ve yardımlar,
7-Derneğin, amacını gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğu geliri temin etmek amacıyla giriştiği ticari faaliyetlerden elde edilen kazançlar,
8- Dernek gelirlerinin bankalar aracılığıyla toplanması halinde banka tarafından düzenlenen dekont veya hesap özeti gibi belgeler alındı belgesi yerine geçer.
9- Alındı belgesi ve harcama belgesi saklama süresi 5 ( beş ) yıldır.
10- Dernek gelirlerinin toplanmasında kullanılacak alındı belgeleri yönetim kurulu kararı ile bastırılır. Alındı belgelerinin şekli, bastırılması, onaylanması ve kullanılması ile dernek gelirlerinin toplanmasında kullanılacak yetki belgesine ilişkin hususlar yönetmelikle düzenlenir.
11- Dernek gelirlerini toplayacak kişiler yönetim kurulu kararıyla belirlenir ve bunlar adına yetki belgesi düzenlenir.
12- Dernek tarafından tutulacak defter ve kayıtlar ile ilgili usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir. Bu defterlerin dernekler birimine ya da noterden onaylanması zorunludur.
Diğer gelirler.
Dernek defterleri ve belgeleri
Madde 16- dernekler tarafından tutulacak defterler şunlardır.
1- işletme hesabı esasına tabi olan dernekler,
üye kayıt defteri, karar defteri, işletme hesabı defteri, envarter defteri
2- Bilanço esasına tabi dernekler
Üye kayıt defteri, karar defteri,yevmiye defteri, büyük defter, envarter defteri tutarlar ve bu defterlerin noterden tasdiki zorunludur.
Kayıt Usulü
Derneğin defter ve kayıtları Dernekler Yönetmeliğinde belirtilen usul ve esasa uygun olarak tutulur.
Tutulacak Defterler
Dernekte, aşağıda yazılı defterler tutulur.
a)İşletme hesabı esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar aşağıdaki gibidir:
1-Karar Defteri: Yönetim kurulu kararları tarih ve numara sırasıyla bu deftere yazılır ve kararların altı toplantıya katılan üyelerce imzalanır.
2-Üye Kayıt Defteri: Derneğe üye olarak girenlerin kimlik bilgileri, derneğe giriş ve çıkış tarihleri bu deftere işlenir. Üyelerin ödedikleri giriş ve yıllık aidat miktarları bu deftere işlenebilir.
3-Evrak Kayıt Defteri: Gelen ve giden evraklar, tarih ve sıra numarası ile bu deftere kaydedilir. Gelen evrakın asılları ve giden evrakın kopyaları dosyalanır. Elektronik posta yoluyla gelen veya giden evraklar çıktısı alınmak suretiyle saklanır.
4-İşletme Hesabı Defteri: Dernek adına alınan gelirler ve yapılan giderler açık ve düzenli olarak bu deftere işlenir.
5-Alındı Belgesi Kayıt Defteri: Alındı belgelerinin seri ve sıra numaraları, bu belgeleri alan ve iade edelerin adı, soyadı ve imzaları ile aldıkları ve iade ettikleri tarihler bu deftere işlenir.
6-Demirbaş Defteri: Derneğe ait demirbaşların edinme tarihi ve şekli ile kullanıldıkları veya verildikleri yerler ve kullanım sürelerini dolduranların kayıttan düşürülmesi bu deftere işlenir.
Alındı Belgesi Kayıt Defteri ile Demirbaş Defterinin tutulması zorunlu değildir.
b)Bilanço esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar aşağıdaki gibidir:
1-(a) bendinin 1, 2 ve 3 üncü alt bentlerinde kayıtlı defterler bilanço esasında defter tutulması durumunda da tutulur.
2-Yevmiye Defteri ve Büyük Defter: Bu defterlerin tutulma usulü ile kayıt şekli Vergi Usul Kanunu ile bu Kanununun Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye istinaden yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğleri esaslarına göre yapılır.
Defterlerin Tasdiki
Dernekte, tutulması zorunlu olan defterler (Büyük Defter hariç), kullanmaya başlamadan önce İl Sivil Toplumla ilişkiler Müdürlüğüne veya notere tasdik ettirilir. Bu defterlerin kullanılmasına sayfaları bitene kadar devam edilir ve defterlerin ara tasdiki yapılmaz. Ancak, bilanço esasına göre tutulan Yevmiye Defteri’nin kullanılacağı yıldan önce gelen son ayda, her yıl yeniden tasdik ettirilmesi zorunludur.
Gelir ve Gider Belgelerinin Saklama Süresi;
Defterler hariç olmak üzere, dernek tarafından kullanılan alındı belgeleri, harcama belgeleri ve diğer belgeler özel kanunlarda belirtilen süreler saklı kalmak üzere, kaydedildikleri defterlerdeki sayı ve tarih düzenine uygun olarak 5 yıl süreyle saklanır.
ANA TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ
Madde 17- Tüzük değişikliğine karar verme yetkisi genel kurulundur.
Genel kurul toplantısında yalnız gündemde yer alan maddeler görüşülür. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin en az onda biri tarafından görüşülmesi istenen konuların gündeme alınması zorunludur.Tüzük değişikliğine ve derneğin feshine karar verme yeter sayısı, ancak toplantıya katılan üyelerin üçte ikisinin (2/3) çoğunluğu ile alınabilir. Tüzük değişikliğinin tescili ve ilanı Dernek kuruluşundaki usule uygun olarak yapılır. Diğer genel kurul kararları, toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğu ile alınır.
Derneğin genel kurul kararı ile feshi
Madde 18- Genel kurul, her zaman derneğin feshine karar verebilir.
Genel kurulda fesih konusunun görüşülebilmesi için genel kurula katılma ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin 2/3 çoğunluğu aranır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.
Fesih kararının alınabilmesi için gerekli olan karar çoğunluğu toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin oylarının 2/3’ü’dür. Genel kurulda fesih kararı oylaması açık olarak yapılır.
Derneğin feshi yönetim kurulu tarafından beş (5) gün içinde Mahallin en büyük mülki amirliğine yazıyla bildirilir.
Genel kurul fesih kararı verilmesi halinde seçilen üç kişilik tasfiye kurulu bu iş için görevlendirilir. Fesih halinde, derneğin mal varlığı çocuk esirgeme kurumu' na devredilir.
Bir derneğin kapatılması için dava açıldıktan sonra, derneğin genel kurulu tarafından verilen fesih kararı, açılmış bulunan davanın yürütülmesine ve kapatma kararı verilmesi halinde doğacak hukuki sonuçlara engel olmaz.
Bu ana tüzükte açıklık bulunmayan hallerde ' Türk Medeni Kanun ve Dernekler Yasası' hükümleri uygulanır.
Geçici Madde 1- İlk genel kurulda dernek organları oluşturulana kadar, derneği temsil edecek ve dernekle ilgili iş ve işlemleri yürütecek olan geçici yönetim kurulu üyeleri aşağıda belirtilmiştir.
Yönetim Kurulu Üyelerinin;
Adı ve Soyadı : Görev Unvanı :
RASİM DEMİRAYAK Yönetim kurulu başkanı
ÖMER YALÇIN Başkan yardımcısı
SERCAN TEMEL Asil üye
NİYAZİ URHAN Asil üye
UĞUR DEMİRHAN Asil üye
SALİH DEMİRHAN Asil üye
ZAFER METİN Asil üye
ŞENOL GÜRSES Asil üye
RAMAZAN GÜNDÜZ Asil üye
Bu tüzük 18 (onsekiz) madde ve 1(Bir) geçici maddeden ibarettir.